Acid hialuronic

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un biopolimer hidrofil care se găsește în mod natural în țesutul conjunctiv al pielii, cartilajelor, oaselor și lichidului sinovial. Prin legarea moleculelor de apă, acidul hialuronic crește hidratarea și menține fermitatea pielii și a țesutului subcutanat. Proprietățile sale vâscoelastice și rolul său în protecția și stabilizarea membranelor celulare îl fac o alegere ideală pentru augmentarea țesuturilor moi.

Acidul hialuronic exogen introdus în țesuturi este rapid îndepărtat prin sistemul limfatic și descompus la nivelul ficatului în dioxid de carbon și apă. Pentru a încetini acest proces, acidul hialuronic produs în laborator trebuie reticulat (cross-linking), proces în urma căruia este trasformat într-un gel insolubil care continuă să fie biocompatibil însă are o remanență tisulară mult crescută. Derivații de acid hialuronic manufacturați de diverși producători și purtând diferite denumiri comerciale diferă între ei prin dimensiunea particulelor de acid hialuronic, greutatea moleculară și gradul de reticulare, fiind, în funcție de densitate și vâscozitate, destinați injectării în dermul superficial (cei mai fluizi și mai puțin denși), stratul subcutanat superficial (cei cu densitate și fluiditate medie), sau stratul subcutanat profund (cei mai denși și mai vâscoși).

Suntem aici pentru a răspunde la cele mai comune întrebări despre injectările cu acid hialuronic.

Aflați totul despre procedură, recuperare și rezultatele uimitoare pe care le puteți obține.

La ce vârstă este indicat tratamentul cu acid hialuronic?

Inițial, produsele injectabile bazate pe acid hialuronic au fost destinate rejuvenării nechirurgicale a feței, adresată pacientelor care căutau compensarea pierderilor de volum apărute din cauza vârstei la nivelul buzelor, șanțurilor nazolabiale și în regiunile malare. După autorizarea acestor produse pe piața americană în decembrie 2003, injectarea buzelor a devenit din ce în ce mai populară în rândul femeilor tinere, sub influența unor factori culturali și sociali care au generat un interes crescut pentru acest tip de procedură. În funcție de dorința pacientei, variind tehnica de injectare și cantitatea de produs folosită se pot obține de la rezultate subtile sau foarte naturale până la modificări dramatice de formă și volum al buzelor. 

Unde este injectat în mod uzual acidul hialuronic?

În etajul superior al feței ridurile fine și medii care nu au răspuns complet la tratamentul cu toxină botulinică pot fi tratate cu produși foarte fluizi de acid hialuronic destinați injectării superficiale la nivelul dermului. 

În etajul mediu al feței cel mai frecvent injectate sunt regiunile malare (pomeții obrajilor) și jgheaburile lacrimale (depresiunile naturale care apar sub ochi pe contururile inferomediale ale orbitelor). 

În etajul inferior al feței acidul hialuronic este utilizat pentru augmentarea buzelor, restaurarea liniilor philtrum-ului, atenuarea șanțurilor nazolabiale, augmentarea bărbiei și îmbunătățirea conturului mandibular. 

Care sunt avantajele tratamentului cu acid hialuronic?

Produsele injectabile bazate pe acid hialuronic reprezintă o cale eficientă de reîntinerire a feței sau de remodelare și augmentare a unor trăsături faciale, cu rezultate instantanee. Pe măsură ce un element sau o regiune estetică a feței este injectată, pacienta poate evalua direct, privindu-se în oglindă, modificarea obținută, poate considera suficientă această modificare sau poate cere o transformare mai evidentă, obținând în final rezultatul pe care și-l dorește. 

Deoarece acid hialuronic se găsește în mod natural în corpul uman, riscul ca aceste produse să provoace reacții alergice este foarte redus. 

Care sunt dezavantajele tratamentului cu acid hialuronic?

Gelurile injectabile cu acid hialuronic nu sunt eficiente în tratamentul ridurilor adânci sau a laxității tegumentare severe, și nu pot substitui proceduri chirurgicale cum sunt liftingul facial sau blefaroplastia inferioară.

Deși sunt proceduri minim invazive, injectările la nivelul feție pot fi moderat dureroase și pot produce în primele câteva zilele grade diferite de edem, sensibilitate sau învinețire a zonelor tratate. 

Produsele pe bază de acid hialuronic sunt manufacturate cu intenția de a se resorbi complet în 6-12 luni după injectare. Viteza de resorbție depinde de de densitate și vâscozitate gelului, volumul de substanță injectată, zona în care a fost injectată (de exemplu, în zonele mobile și bine vascularizate cum sunt buzele acidul hialuronic este resorbit mai rapid decât la nivelul pomeților) și de rata metabolică a fiecărui pacient (persoanele active pot metaboliza acidul hialuronic mai rapid decât cele sedentare). Deși este în general considerată un dezavantaj, resorbția acidului hialuronic exogen este un lucru bun; atunci când aceste produse sunt injectate excesiv ca volum sau frecvență ele pot migra în regiunile anatomice învecinat unde pot persista mai mulți ani producând efecte nedorite ca edemul cronic al pleoapelor inferioare, lățirea obrajilor sau forme nefirești ale buzelor.

Ce trebuie să știe o pacientă înainte de primul tratament cu acid hialuronic?
  1. Cu două săptămâni înainte de injectare nu utiliza medicamente care inhibă coagularea sângelui sau medicamente destinate ameliorării simptomelor de răceală şi gripă, dureri musculare, dureri în gât sau dureri menstruale care conțin aspirină sau antinflamatoare nesteroidiene. 
  2. Dacă ai programat un eveniment social important nu alege să-ți mărești buzele cu mai puțin de o săptămână înainte de acesta; nu ști cum reacționează buzele tale la injectare și cât de mult se pot umfla sau învineți.
  3. Nu alege să-ți fie injectat prima dată mai mult de 1 ml de produs. În general aceasta este cantitatea standard dintr-o fiolă.
  4. Alege pentru prima injectare un produs mai fluid, mai ușor de modelat și cu un timp de resorbție mediu pentru un rezultat cât mai natural. 

meriți să te simți bine în pielea ta.

știm că fiecare femeie este unică așa că te așteptăm să discutăm despre cazul tău. suntem aici pentru a-ți răspunde la întrebări și a te ghida în acest proces.
Contactează-ne

Programează o consultație

Alegeți data preferată pentru programarea dumneavoastră. Vă vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili data consultației și pentru a vă oferi toate detaliile necesare.

    docc3-

    Sorry, the comment form is closed at this time.