Blefaroplastia

Ce este blefaroplastia?

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală cosmetică efectuată asupra pleoapelor superioare și/sau inferioare cu scopul reîntineriri (rejuvenării) aspectului lor și implicit al întregii fizionomi. În mod obișnuit după vârsta de 40 de ani modificările intrinseci care afectează calitatea pielii din jurul ochilor duc progresiv la înlocuirea elasticității cu laxitatea și redundanța, creînd o condiție care se numește “dermatochalasis”. La nivelul pleoapei superioare dermatochalasis-ul poate reprezenta nu doar o problemă cosmetică dar și una funcțională, atunci când afectează câmpul vizual superior. Odată cu pielea și câteodată înaintea acesteia (atunci când există o predispoziție genetică) țesutul adipos intraorbital situat imediat în spatele pleoapelor poate suferi modificări de volum sau poziție care pot face ca pleaoapelor inferioare să capete aspectul unor “pungi”. Astfel, în termeni simpli, blefaroplastia este o intervenție chirurgicală care îndepărtează excesul tegumentar al pleoapelor și le reîntinerește aspectul prin excizia sau repoziționarea țesutul adipos situat imediat în spatele mușchiului orbicular.

bla-12

În ce constă blefaroplastia superioară?

Pleoapa superioară prezintă o parte oculară sau pretarsală, situată între linia genelor (marginea liberă a pleoapei) și șanțul palpebral superior și o parte orbitară, situată între șanțul palpebral superior și marginea orbitei acoperită de sprânceană. Atunci când, cu ochii deschiși, parte orbitară a pleoapei, numită și fald palpebral, acoperă parțial sau complet partea pretarsală (uneori coborând peste linia genelor), ochii par îmbătrâniți și obosiți, situație pe care blefaroplastia superioară o poate remedia prin excizia artistică a unei petale tegumentare care are ca efect reducerea faldului palpebral, crearea sau recrearea șanțului palpebral și expunerea uniformă deasupra genelor a regiunii pretarsale a pleoapei. Atunci când este necesar, volumul faldului palpebral poate fi modificat prin excizia conservativă sau repoziționarea grăsimii supraoculare.

În ce constă blefaroplastia inferioară?

La nivelul pleoapei inferioare grăsimea orbitară este delimitată de cea a obrazului (numită malară) prin ligamentul orbitomalar; în tinerețe această tranziție este invizibilă astfel încât pleoapa inferioară formează împreună cu obrazul subiacent o singură unitate estetică. Odată cu înaintarea în vârstă apar, în grade variate, prolapsul grăsimii suboculare și ptoza regiunii mediofaciale, astfel că pleoapa inferioară și regiunea superioară a obrazului devin distincte fiind separate medial de șanțul nazojugal și lateral de șanțul palpebro-malar, ambele situate pe conturul inferior al orbitei. Printr-o incizie situată fie pe fața anterioară a pleoapei sub linia genelor (infraciliară), fie pe fața ei posterioară (trans-conjunctivală) această arie de tranziție este expusă și manipulată în așa fel încât prin reducția grăsimii suboculare care prolabează și/sau prin redistribuția ei pe conturul inferior al orbitei această tranziție între relieful pleoapei inferioare și obraz să redevină cât mai discretă posibil. Laxitatea pleoapei inferioare este de obicei tratată prin excizia extrem de conservativă a excesului de piele și prin resuspensia mușchiului orbicular.

bla-11

Suntem aici pentru a răspunde la cele mai comune întrebări despre blefaroplastie.

Aflați totul despre procedură, recuperare și rezultatele uimitoare pe care le puteți obține.

Este blefaroplastia operația potrivită pentru tine?

Chirurgia estetică a pleoapelor poate fi una dintre metodele cele mai eficiente de reîntinerire a feței. La nivelul pleoapelor superioare excesul tegumentar care maschează parțial sau complet regiunea pretarsală (dermatochalasis), însoțit sau nu de coborârea sprâncenelor, vă poate face să arătați mai trist/ă, mai în vârstă și mai obosit/ă decât sunteți în realitate. Acest aspect poate fi amplificat de apariția și acentuarea separației dintre pleoapa inferioară și obraz. Dacă nu aveți probleme serioase de sănătate, o boală oftalmologică și doriți ca ochii dumneavoastră să revină cât mai mult posibil la forma pe care o aveau în fotografiile făcute în urmă cu 5-10 ani, atunci chirurgia cosmetică a pleoapelor poate fi operația de care aveți nevoie.

Cum ar trebui să te pregătești pentru o blefaroplastie?

Cu două săptămâni înainte de operație nu utiliza medicamente care inhibă coagularea, cum sunt aspirina, antinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, naproxen etc.), sau medicamente destinate ameliorării simptomelor de răceală şi gripă, dureri musculare, dureri în gât sau dureri menstruale care conțin aspirină sau antinflamatoare nesteroidiene (Nurofen, Paduden, Ibalgin etc). Evită nicotina în orice formă, expunerea excesivă la soare și consumul de alcool. Dacă suferi de alergii nazale continuă tratamentul până în ziua operației. 

Persoanele care suferă de sindromul ochiului uscat, hipertensiune arterială, tulburări de circulație, tulburări tiroidiene, diabet sau boli de inimă nu sunt candidații ideali pentru o blefaroplastie. Persoanele care au glaucom sunt sfătuite să discute cu medicul lor înainte de a lua în considerare intervenția chirurgicală pentru a afla dacă este sigură pentru ei.

Cât durează să te recuperezi după o blefaroplastie?

Deși recuperarea după o blefaroplastie diferă de la o pacientă la alta, merită subliniat că piele ploapelor se vindecă mai bine decât orice altă suprafață a corpului. Atunci când operația vizează exclusiv pleoapele superioare ea poate fi efectuată doar cu anestezie locală. 

Postoperator, câteva intervenții simple pot reduce edemul și echimozele care apar în mod obișnuit după aceste operații, și anume utilizarea compreselor reci și elevarea capului. Compresele reci utilizate continuu în primele 12 ore postoperator pot reduce semnificativ amploarea echimozelor fiind deci recomandate în ziua operației și 1-2 zile după. Elevarea capului în timpul somnului, ideal la 45 grade, în prima și a doua noapte după operație, are ca scop diminuarea edemului periocular printr-un drenaj limfatic mai bun al feței.  

Aspirină și antinflamatoarele nesteroidiene trebuie evitate nu doar înainte de operație dar și în prima săptămână după aceasta, pentru a reduce riscul de sângerare. 

Dacă utilizați lentile de contact va trebui să renunțați la ele cel puțin două săptămâni postoperator; manipularea pleoapelor în momentul aplicării sau îndepărtării lor poate irita sau deschide liniile de sutură ale operației.

La sfârșitul primei săptămâni postoperatorii procesul de resorbție al edemului pleoapelor este în mare parte încheiat, echimozele postoperatorii încep să se decoloreze și firele de sutură pot fi îndepărtate; la 2-3 zile după îndepărtarea firelor de sutură puteți începe să vă machiați discret. Dacă profesia vă permite acest lucru puteți începe să lucrați de acasă însă cel mai bine este bine să programați o absență de la locul de muncă de două săptămâni. 

Când ieșiți din casă este recomandat să vă protejați ochii cu ochelari de soare, normali sau fotocromatici, în funcție de anotimpul în care are loc operația, pe care să-i purtați cel puțin 6 luni postoperator. 

Dacă înainte de operație aveați un program regulat de exerciții fizice sau activități atletice acesta poate fi reluat treptat la 3-4 săptămâni postoperator. Ochelarii de înot nu trebuie folosiți în primele 6 luni postoperator.

Rezultatul final al unei blefaroplasti poate fi apreciat la 6 luni postoperator însă procesul de estompare al cicatricilor din pliul palpebral superior sau de sub linia genelor inferioare poate dura un an.

De ce doctorul Albu?

Dacă suteți cinefili, este posibil să fi admirat măcar o dată frumusețea delicată a actrițelor principale din filmele japoneze, chinezești sau sudcoreene. Există o stranie similaritate cu trăsăturile europene pe care nu o întâlnești în fizionomiile obișnuite din reportajele despre Asia de Sud-Est, de parcă unul din părinții actrițelor respective este de rasă albă. Fără a exclude această posibilitate, de multe ori este vorba de una sau mai multe intervenții chirugicale la nivelul nasului, bărbiei și mai ales la nivelul pleoapelor. La occidentali, pleoapele superioare sunt lipsite de grăsime în regiunea semilunară situată imediat deasupra genelor (denumită pretarsală), unde pielea este subțire și mobilă cu mișcările globilor oculari, generând un relief distinctiv numit șanț palpebral superior deasupra căruia se găsește grăsimea supraorbitală. La aproximativ jumătate din orientali acest relief lipsește; grăsimea supraorbitală coboară până la nivelul genelor generând o pleoapă groasă și imobilă, care acoperă până la jumătate din iris capabilă mai curând să ascundă decât să exprime emoții. Astfel, “Construcția plastică a pliului palpebral superior” (denumită astfel de Sayoc în 1954) este cea mai răspândită operație estetică in Asia de Est, devenind din ce în ce mai populară după al Doilea Război Mondial și în Special după Războiul din Coreea. Este important de menționat că prima descriere a acestei operații aparține unui chirurg japonez (Mikamo, 1896), lucru care demonstreză mai curând o preferință estetică indigenă augmentată de contactul cu civilizația vestică decăt un import pur occidental. 

În 2005 am început să folosesc în blefaroplastiile mele elemente componente ale acestei operații în situațiile în care am găsit necesară modificarea poziției șanțului oculo-palpebral; am obținut asfel ochi mai mari, mai expresivi și mai ușor de machiat (v. foto). 

 

meriți să te simți bine în pielea ta.

știm că fiecare femeie este unică așa că te așteptăm să discutăm despre cazul tău. suntem aici pentru a-ți răspunde la întrebări și a te ghida în acest proces.
Contactează-ne

Programează o consultație

Alegeți data preferată pentru programarea dumneavoastră. Vă vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili data consultației și pentru a vă oferi toate detaliile necesare.

    docc3-

    Sorry, the comment form is closed at this time.