Candidata ideală pentru o abdominoplastie este o pacientă care a reușit să slăbească până aproape de greutatea dorită, însă a rămas cu un exces de piele și grăsime care atârnă în partea inferioară a abdomenului.
Fumătorii sunt considerați în general candidați riscanți, deoarece consumul de nicotină reduce fluxul sanguin în vasele mici și crește riscul de complicații postoperatorii de cel puțin 3 ori față de nefumători. Dacă fumați, trebuie să vă abțineți cel puțin două săptămâni înainte de operație; de asemenea, va trebui să evitați fumatul în timpul procesului de vindecare.
Este important să aveți așteptări realiste. Scopul acestei operații este aplatizarea abdomenului, însă o siluetă perfect plată nu este întotdeauna posibilă. Unii pacienți nu realizează că o componentă importantă a burții este „grăsimea mezenterică” situată în cavitatea abdominală; în aceste cazuri, chiar și cea mai bună reparare a mușchilor și a pielii nu vor putea elimina complet relieful convex al abdomenului.
După o abdominoplastie aveți nevoie de cel puțin două săptămâni de repaus înainte de a vă întoarce la serviciu.
În prima săptămână, pentru a proteja peretele muscular abdominal, veți avea nevoie de o persoană apropiată care să vă ajute în toate activitățile dumneavoastră zilnice cum sunt ridicatul din pat, alimentația sau igiena personală.
Treptat, în a doua săptămână veți redeveni independentă însă va trebui să păstrați în continuare o postură a trunchiului ușor flectată pentru a nu tensiona excesiv zonele suturate.
Dacă munca dumneavoastră nu presupune efort fizic din a treia săptămână puteți reveni la serviciu. Activitățile fizice care cresc pulsul și tensiunea arterială pot fi reluate de obicei după 6 săptămâni.
Îndepărtarea unui exces semnificativ de piele și grăsime face ca schimbarea produsă de această intervenție să fie vizibilă imediat, chiar de la sfârșitul operației, însă rezultatul final va fi inițial ascuns de edem. Cea mai mare parte a acestui edem dispare în primele trei luni însă multe paciente prezintă un edem minor, rezidual, care poate persista până la un an după operație; atunci când acesta dispare, veți putea vedea rezultatul final.
Creștere masivă în greutate urmată de pierdere ponderală deteriorează toate straturile peretelui abdominal; fascia abdominală se întinde și se subțiază, între mușchii drepți abdominali apare un spațiu numit diastazis iar elasticitatea pielii este compromisă fiind înlocuită de laxitate tegumentară care, în cazurile extreme ia forma unui “șorț” adipocutanat care atârnă în fața regiunii pubiene. Dacă aceasta este situația dumneavoastră, atunci da, abdominoplastia este singura soluție.
În cazuri mai puțin severe, fără diastazis, cu un tonus tegumentar bun pot fi suficiente procedee mai puțin invazive cum sunt lipoaspirația și/sau miniabdominoplastia.
Este o abdominoplastie limitată la elevarea până la nivelul ombilicului a stratului adipocutanat care acoperă peretele muscular inferior al abdomenului, excizia eliptică a excesului adipocutanat inferior, retensionarea, la nevoie, a sistemului musculofascial al abdomenului inferior și închiderea tegumentelor pe o tranșe similară celei din abdominoplastia standard, însă mult mai scurtă; frecvent mini-abdominoplastia este acompaniată de lipopoaspirația regiunii abdominale anterioare și a flancurilor.
De această operație pot beneficia pacientele care au un abdomen superior relativ plat, însă prezintă sub ombilic o protuberanță cauzată de excesul de piele și grăsime și foarte frecvent de relaxarea sistemului musculofascial al abdomenului inferior apărută cel mai frecvent după naștere. Acest tip de abdominoplastie se distinge prin timpul scurt de recuperare, cicatricea scurtă și absența inciziilor plasate în jurul ombilicului.
Abdominoplastia este departe de a fi doar o operație de excizie a unui exces nedorit de grasime și piele redundantă; este în fapt un exercițiu de judecată clinică și expertiză chirurgicală menit să producă o redistribuție uniformă și elegantă, pe întreaga suprafață a abdomenului, a tegumentelor rămase. Cu cât excizia este mai limitată cu atât rezultatul final va fi mai neimpresionant; cu cât excizia este mai extensivă cu atât decolarea, devascularizarea și tensiunea sub care sunt suturate tegumentele restante va fi mai mare.
După mai bine de 2 decenii de experiență chirurgicală doctorul Albu stăpânește echilibrul dintre riscurile și beneficiile diverselor manopere chirurgicale care compun această operație. Încorporând în practica sa privată experiența acumulată în chirurgia reconstructivă, doctorul Albu adaugă operațiilor sale de abdominoplastie un strat suprimentar de protecție, sub forma terapiei postoperatorii cu presiune negativă continuă aplicată atât la nivelul peretelui abdominal cât și pe linia de sutură. Acest tratament inovativ neutralizează tensiunile din țesuturile suturate permițând rezecții mai ambițioase și scade riscul complicațiilor.
Sorry, the comment form is closed at this time.