reprezintă incizii (intranazale, columelare sau cutanate punctiforme) urmate de separarea (denumită decolare sau disecție) țesuturilor care urmează să fie modificate chirurgical de cele care trebuie prezervate. Delicatețea și precizia acestor manopere influențează direct calitatea vindecării postoperatorii.
ale unor structuri osoase și/sau cartilaginoase (mai rar ale unor porțiuni de mucoasă sau mici arii cutanate de la baza nasului) cu scopul de a îndepărta reliefurile nedorite pe care acestea le creează și/sau cu scopul de a obține material pentru prepararea unor grefe structurale, cum este cazul exciziei porțiunii obstructive a septului nazal din care apoi se prepară grefe pentru plastia vârfului nasului.
în care relieful nazal osteocartilaginos este modelat, aliniat și fixat cu grefe cartilaginoase și suturi lent resorbabile, pentru a obține cel mai bun relief nazal posibil din profil și din față și cea mai bună formă posibilă a vârfului nasului.
Dacă ești nefericită sau nefericit din cauza formei nasului tău poți să îți acccepți fizionomia sau poți începe să-ți structurezi decizia de a face această operație; dacă ești deja o persoană atrăgătoare cu un nas aproape perfect căruia îi găsești defecte pe care apropiații tăi nu le observă este posibil ca, deși suferința ta este reală, chirurgia să nu fie primul sau cel mai bun remediu. Dacă, dimpotrivă, nasul tău are defecte ușor de identificat, o piele mai curând subțire și pliabilă, țesut cartilaginos de bună calitate și dacă așteptările tale sunt realiste, o rinoplastie îți poate satisface sau chiar depăși așteptările.
Cu două săptămâni înainte de operație nu utiliza medicamente care inhibă coagularea, cum sunt aspirina, antinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, naproxen etc.), sau medicamente destinate ameliorării simptomelor de răceală şi gripă, dureri musculare, dureri în gât sau dureri menstruale care conțin aspirină sau antinflamatoare nesteroidiene (Nurofen, Paduden, Ibalgin etc). Evită nicotina în orice formă, expunerea excesivă la soare și consumul de alcool. Dacă suferi de alergii nazale continuă tratamentul până în ziua operației.
Rinoplastia este o intervenție chirurgicală care necesită în mod obișnuit anestezie generală și o noapte de spitalizare postoperatorie. Zona operată va fi protejată extern cu benzi adezive și o atelă nazală adaptată formei și mărimii nasului operat, și intern cu două dispozitive din silicon introduse în nări care protejază septul nazal și permit respirația nazală. Toate aceste dispozitive de protecție, împreună cu firele care închid columela sunt îndepărtate la 7-12 zile (în funcție de evoluție).
După orice rinoplastie care implică manopere osoase, în jurul ochilor apar, discret sau evident, simetric sau nu, edem și echimoze; acestea sunt nedureroase și nu afectează rezultatul final, însă pot limita considerabil viața socială în primele 7-12 zile postoperator. De rutină, în prima noapte după operație se încearcă diminuarea edemului și echimozelor prin ridicarea secțiunii patului pentru cap și trunchi și răcirea intermitentă a feței (cu gel termic sau comprese). După externare, în primele 2-3 zile puteți utiliza de câteva ori pe zi comprese cu apă rece bine stoarse aplicate la nivelul ochilor.
Până la suprimarea dispozitive din silicon introduse în nări, este recomandat lavajul zilnic repetat (minim 5-6 ori/zi) al foselor nazale cu un spray nazal izoton cu săruri maritime, în scopul îndepărtării mucozităților și prevenirii formării de cruste care pot obstrua respirația nazală. Acest tratament este complementar toaletei locale efectuată cu ocazia controalelor postoperatorii din prima săptămână. După suprimarea dispozitivelor siliconice intranazale vă puteți sufla foarte delicat nasul, după lavajul intranazal cu spray-ul izoton.
După îndepărtarea atelei nazale puteți relua treptat și foarte blând rutina zilnică de curățare a feței și puteți aplica pe noul nas, continuu (3-4 zile la rând) sau intermitent (doar seara până dimineața), timp de 4-6 săptămâni, benzi adezive care să ajute la rezoluția edemului și la readaptarea pielii la noul contur osteocartilaginos.
O parte din modificările aduse formei nasului sunt vizibile imediat după îndepărtarea benzilor și atelei nazale, în special dispariția cocoașei, corectarea sau ameliorarea unor eventuale asimetri sau ridicarea vârfului; transformările fine, în special ale vârfului nasului care a fost preoperator mare sau bulbos, pot dura un an sau mai mult. La 3-4 săptămâni după operație semnele nedorite ale intervenției (edem, eritem, echimoze) sunt de obicei dispărute sau foarte discrete astfel încât, de la distanța unei conversații obișnuite, o persoană care nu vă cunoaște nu-și va da seama că ați fost operat(ă).
Rinoplastia este cea mai dificilă și mai sofisticată operație dintre toate procedurile estetice. Este extrem de delicată și solicitantă din punct de vedere tehnic și, din acest motiv, mi-a fost mereu imposibil să o consider o operație “de rutină”. Etic, niciun chirurg nu poate garanta rezultatele unei operații estetice, însă pot promite oricărei paciente sau pacient că voi face tot ce stă în puterea mea pentru pentru a-i corecta problema estetică și/sau funcțională. Datorită avantajelor care derivă din expunerea atraumatică a țesuturilor nazale care urmează a fi modificate, evaluarea mai bună a particularităților anatomice ale fiecărui nas și executarea manevrelor sub vedere directă, practic din punct de vedere tehnic rinoplastia deschisă structurală cu anumite elemente împrumutate din “preservation rhinoplasty”; consider că o incizie a columelei de 4-5 mm, închisă cu atenție și cu firele cele mai subțiri posibile, dispare aproape complet în câteva săptămâni și, cel puțin pînă acum, calitatea finală a vindecării acestei incizii nu a nemulțumit, din câte știu, pe niciuna din pacientele operate de mine în ultimii 20 de ani.
Sorry, the comment form is closed at this time.